27 Mart 2012 Salı

Kuş Cenneti Hakkında bilgi, manyas kuş gölü



Kuş Cenneti Hakkında bilgi


Kuş Cenneti Parkı, ülkemizin Marmara Bölgesi’nde, Balıkesir ilimizin, Bandırma ilçesi içerisindeki Manyas Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alır.

Uluslararası bir öneme sahip milli parktaki kuş zenginliği ve milli park tanımı içindeki başarılı koruma uygulaması nedeniyle, 1975 yılında Avrupa Konseyi’nce A sınıfı Avrupa Diploması verilmiştir. 1981-1986-1991 ve 1996 yıllarında bu diploma yenilenmiştir.

Kuşların üremesinde, Manyas Göl’ünün büyük önemi vardır. M.Ö. 6. Yüzyıldan bu yana tüm dünyadan kuşlar üremek için bu göle gelirler. Bu derece önemli olan Manyas Gölünün değeri 1938 yılında anlaşılmıştır.

1959 yılında, burası Orman Bakanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Milli park olarak ilan edildikten sonra “Kuş Cenneti” olarak adlandırıldı.   

Kuş cenneti bütün avrupanın dikkatini çekerek, Avrupa konseyi tarafından 1976 tarihinde, doğal yaşam yönünden dünya ölçüsünde önemli olan ve buna uygun en iyi biçimde konunun alanlara verdiği A sınıfı diploma ile ödüllendirildi. Kuşların barınağı ve beslenmesi açısından,  kuş cenneti, kuşlara büyük imkanlar sunmaktadır. 


Manyas gölü kuşların göç yolundaki güzergahta bulunması, kışı hiç donmaması nedeniyle göçlerde, takriben, 250 türde 3 milyon civarında kuşun konaklamasını temin etmekdir.

Ülkemizin en güzel göllerinden olan Manyas gölü’de devamlı olarak kuluçkaya yatan kuşlar arasında;



Tepeli Pelikan, Cüce Karabatak, bunlardan başka çeltikçi, balıkçıl, balaban gibi kuşlar ile filise, Yayın, kefal, Turna ve sazan gibi balıklarla beraber. Su kaplumbağası, su semenderi ve su yılanı mevcuttur.

3 yorum:

  1. Değerli blog yöneticisi sitenizden çok memnun kaldık. Dell notebook tamiri olarak başarılarınızın devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  2. sağolun çok işime yaradı

    YanıtlaSil