8 Mart 2012 Perşembe

Hafızanızı Geliştirin! Kendinizi Keşfedin!


   

Hafızanın Farkına Var, Kendini Keşfet

İnsanoğlunun farkında bile olmadığı en naciz yeteneği hafızasıdır.
İnsanın yaşadığını hatırlayamadığını düşünmesi hayatı yaşanmaz hale getirirdi eminim.
Hafızayı bellek olarak da değerlendirebiliriz. İnsan 0-10 yaş arasında yaşadıklarını belleğine atar, daha sonra ise belleğini geliştirmesi çok da zor değil!

 
Bellek (hafıza) insanoğlunun sahip olduğu en hayati ve önemli yeteneklerinden birisidir. Yunus Emre ‘İlim İlim bilmektir, İlim kendin bilmektir’ der, bu yaklaşımla insan hafızası sayesinde kendini keşfetmektedir. Sahip olduklarının, hafızanın farkına varmaktadır.   

Bir an için durup zihnimizden belleğimiz olmasaydı ne olurdu? diye düşünelim, düşünmesi bile korkunç değil mi? Düşünün sabah uyandığınızda yapacağınızı bilmiyorsunuz. beş dakika önce arkadaşınızla neler konuştuğunuzu ne yediğinizi veya iki saat sonra yapacaklarınızı hatırlayamıyorsunuz. Ailenizi, arkadaşlarınızı hatılamıyorsunuz. Bunun felsefesi olarak ara-bul-geriye getir! diyebiliriz.

Kırktan fazla bilimsel makalesi yayınlanan ve çeşitli topluluklara bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim seminerleri sunan bir iletişim psikolojisi uzmanı olan Doğan Cüceloğlu hafızayı geliştirmek
için altı aşamalı hafıza geliştirme yöntemi öneriyor. Cüceloğlu bu aşamaların örgütleme, ayrıntılama ve ara-bul-geriye getir içinde yer alan alıştırma yapma ilkeleriyle gerçekleştirildiğini söylüyor. Bu aşamaların okullarda ve diğer eğitim kurumlarında da uygulanırsa başarıya ulaşılabileceğini de sözlerine ekliyor.

 

İŞTE O ALTI AŞAMA

Gözden geçirin: Öğrenmek istenilen malzemenin gözden geçirilmesini ve nasıl düzenlendiğinin incelenmesini içermektedir. Konu ana hatlarıyla düzenlenip kendi kelimelerinizle ayrılabilir. Daha sonraki aşamalarda da okunulan bilginin özetin neresinde yer aldığı akılda tutulursa öğrenmek istenilen bilginin bu şekilde örgütlenmesinin yararı ortaya çıkar. Örgütlenerek organize edilerek çalışılan bir bilginin belleğe ne kadar yardımcı olduğu bu şekilde görülebilir.

Soru hazırlayın: Örgütlenen her bölümle ilgili soru hazırlanma.

Okuyun: Hazırlanan sorulara cevap ararcasına okuma yapılması.

İlişkiler kurun: Sorulara cevap verdikçe bölümler arasındaki bağlantıların neler olduğu anlaşılacaktır.

Tekrar edin: Her bölüm bitirilince birkaç kere tekrar edilmesini ve o bölümde hatırlanmasında zorlanılan kavramların farkına varılıp özellikle o kavramların gözden geçirilmesi gerekir.

Yeniden gözden geçirin: Konunun ve bu aşamaların tam olarak yapılıp yapılmadığını gözden geçirin. Bu aşamada konunun temel bölümlerinin ve bu bölümlerdeki temel kavramların hatırlanılması gerekir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder